Coin Cüzdanı Nedir?

Kripto paralar son yıllarda hayatımızda oldukça büyük yer kaplamaktadır. Kripto paraları nasıl saklayacağımız ve nereden transfer edeceğimiz de oldukça önemli bir konudur. Coin cüzdanı, kripto paralarınıza ulaşmanıza olanak sağlayan halka açık ya da  özel anahtarları saklayan ve kripto paralarınızı transfer etmenize imkan tanıyan yazılım veya donanım araçlardır. Halka açık anahtar terimi, kullanıcıların ödemeleri kabul edebilmesini sağlayan sayılardan oluşan adrestir. Özel anahtar ise hesabınıza erişimi sağlayan bir şifre olarak düşünülebilir. Kripto para transferlerinde kullandığınız cüzdan, para alım, satım ve bakiyenizde ne kadar para bulunduğunu kontrol etmek için özel anahtarınızı kullanır. Genel anahtar ise özel anahtar sahipliğini kanıtlamasını doğrulamak için kullanılır.

Cüzdanlar Kaç Çeşittir?

Coin cüzdanı temelde sıcak ve soğuk cüzdan olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sıcak cüzdan, kripto paralarınızı internete bağlı çevrimiçi ortamlarda depolanmasını sağlayan sistemdir. Erişimin kolay olması ve hızlı olmasından dolayı sıklıkla bu cüzdan türü tercih edilmektedir. İnternet erişimi olan her yerde sıcak cüzdanlara erişebilirsiniz. Bu bağlamda kolaylık sağlıyor olsa da kötü niyeti yazılımcılar tarafından daha kolay şekilde hedef alınabilmektedir. Soğuk cüzdan ise sıcak cüzdandan farklı olarak kripto varlıklarınızın dijital ortamda saklanabildiği internet bağlantısı olmayan bir cüzdan türüdür. Bu cüzdanlar siber saldırılara karşı güvenliği daha üst noktaya getirmektir. Bu cüzdanın çalışma şekli şu şekildedir: Çevrimiçi olarak başlatılan bir işlem USB gibi bir cihaza geçici olarak aktarılır ve çevrimiçi bir ağa iletilmeden önce dijital olarak imzalanır. Bu imzalama işlemi esnasında herhangi bir çevrimiçi sunucu ile temasa geçmediği için siber saldırılara karşı daha güvenli bir cüzdan çeşidi olarak bilinmektedir.

Coin Cüzdanlarının Önemi Nedir?

Kripto para cüzdanları kelime itibariyle para saklamayı anımsatıyor olsa da coin cüzdanı kripto paralarınız saklamaz. Bu cüzdanlar özel anahtarlarınızı depolayarak kripto paralara yalnızca sizin erişiminizin olmasını sağlar. Kripto varlıklarınız blok zincir ağında durur. Özel anahtarlarınızın buradaki vasfı kripto varlıklarınız üzerindeki mülkiyetinizi kanıtlamasıdır. Özel anahtarınıza erişimi kaybettiğinizde kripto varlıklarınıza da erişimi kaybedersiniz. Bu nedenle güvenilir bir cüzdan sağlayıcısı ile varlıklarınızı güvende tutmanız bir hayli önem önemlidir.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*